Historia

1956 Kom Sven-Erik Almquist till Kalmar efter en kort sejour i Stockholm. Han hade nämligen först blivit ombedd att ta över som filialchef för en Monarkbutik i storstaden, men tackade ”vänligt” men bestämt nej då den tilldelade bostaden inte höll måttet. I Kalmar passade emellertid Kaptensgatan bra och flytten ifrån Kristianstad där han börjat i ung ålder som springpojke var ett faktum.
Många kommer nog ihåg Sven Almquist som en barsk och något militärisk typ. Direktören kallad trodde på hårt och effektivt arbete, men skötte du ditt jobb eller uppträde korrekt lärde du snart känna en annan sida av direktören. Under ett strikt framträdande dolde sig en otroligt mjuk och generös människa. Jag tror många kunder och människor i hans närhet har gjort den resan.
Monark butiken på hörnet blev när monark hade dålig ekonomi på 60-talet så småningom Sporthörnan och Direktörens två barn engagerades i verksamheten. Pia och Micke har nu varit de egentliga drivarna av bolaget sedan mitten på 80-talet.
1990 gick Sporthörnan in i den nya franchisen Team Sportia och öppnade Butiken i Färjestaden, som under några år var omsättningsmässigt en av de bäst säljande butikerna i landet. Tänkvärt för Kalmarbor är att på den tiden åkte alla till Ölands Köpstad, det var nämligen ett utav de absolut första och största köpcentren i regionen.
2008 öppnades ännu en butik, Team Sportia var på topp och nu skulle det byggas stort och trenden vara att man skulle ligga i Köpcentrum. Team Sportia Giraffen var 1500m2 fullproppad med sport och konfektion. Trenden höll tyvärr inte i sig och ju längre tiden gick desto tydligare blev det att höga hyror och mycket yta inte var lösningen. I mitten på 10-talet hade även Team Sportias Franchise-kostnader i förhållande till vad man fick ut av samarbetet skjutit i höjden.
 
2016 bröts detta samarbete och alla tre butikerna gick in i den öppnare och tightare organisationen Sportringen.
2018 10 år efter att den öppnat stängdes Butiken på Giraffen och full fokus ligger nu på de kvarvarande två butikerna. Där de tydliga riktlinjerna kan sammanfattas med tre ord: lokalt, service och kvalitet.
 
VÄLKOMMEN IN I EN RIKTIG SPORTAFFÄR!